Archive for май 28th, 2019

 

Общинският съвет на БСП благодари на всички от община Димитровград, които гласуваха с № 18 в интегралната бюлетина.
Загубихме, но не се продадохме за пари. Продължаваме напред!
Койчо Николов, председател

 

Тя настоява за стартиране на процедура за пряк избор на председател.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка на днешното заседание на Националния съвет. Тя се обяви за свикване на бърз Конгрес на партията и стартиране на процедура за пряк избор на председател. Все още се обсъжда какъв да е дневния ред на Конгреса.  Припомняме, че още вчера Нинова обяви, че ще стартира процедура за избор на председател на партията и ще участва в него. По думите й това е достойният начин за поемане на отговорност за изборните резултати.

Националният съвет обсъжда още организирането на общински и областни конференции, на които да бъдат анализирани резултатите от евровота. Също така БСП обсъждат връщането в Народното събрание на парламентарната група на партията.

Публикуваме изказването на Корнелия Нинова пред членовете на Националния съвет на БСП

Искам да започна с благодарност към вас, към листата, към народните представители, към общинските председатели, към областните активисти, към всички, които гласуваха за БСП в една много трудна ситуация и много оспорвана кампания.
Да, ние загубихме тези избори, но трябва да си кажем и доброто, което постигнахме. Факт е, че сме единствената партия, която повишава в абсолютен брой гласовете, които я подкрепят на Европейските избори- близо 30 хиляди. Факт е и че всички други партии, от най-голямата до най-малката- губят подкрепа в гласове спрямо предходните Европейски избори. Факт е, че само ние увеличаваме евродепутатите си с един. Нека това ви служи за самочувствие и гордост. Да, знаем, че авторитарна власт се сваля трудно. Срещу нас беше изправена цялата държавна машина, медии, анализатори, купен вот, страх и изкарване на администрацията под команда да гласува. Дори и при тази ситуация, нашият основен опонент има около 500 хиляди гласа. Затова се обръщам към всички вас- да имате самочувствие, да не униваме и да продължаваме по същия начин и по същия път, с нови сили. Вярвам, че всичко, което направихме в последните 3 години, дава този резултат – подобряване в абсолютни стойности. Но е факт  и че ние загубихме тези избори. Смятам, че трябва всеки да носи отговорност за това в цялата партия, че трябва да се проведат конференции с обективен анализ за причините и да се вземат съответните решения там, където организациите преценят, че е необходимо да се носи персонална отговорност от ръководството.
При демократичните партии, в правовите държави, в модерното общество, отговорността винаги се носи от председателя. Затова аз поемам цялата отговорност за тази загуба. Подавам си оставката като председател на БСП. Предлагам свикване на Конгрес в съкратени срокове – от 15 дни, който да констатира по силата на Устава тази оставка. Дотогава да стартира кампания за номинации, приемане на правила и процедури за избор на председател по новия Устав, чрез пряк избор. Ако приемете това решение, ще ви предложим хронограма, по която да се състои, и това да бъде съчетано с анализа на резултатите на изборите, отчетите на изборите, подготовка за местните избори, номинации за председател и до края на юли да изберем новия председател такъв, какъвто партията реши. За да можем през август, септември, октомври- да се съсредоточим върху местната кампания и, дай Боже, да спечелим местните избори, в което вярвам. Благодаря ви още веднъж за всички усилия. Бъдете със самочувствие, че сме сила, че зад вас стоят хора, които ни вярват. Най-вече тях не трябва да предаваме. Да им дадем самочувствие, че сме на прав път и да им дадем енергия за местните избори.
Благодаря ви!

Secured By miniOrange