Ангажираност и защита на националните интереси в Европарламента обещаха Елена Йончева и Деница Златева

Ангажираност за защита на националните интереси в Брюксел обещаха кандидатите за евродепутати Елена Йончева и Деница Златева. Водачът на „БСП за България“ за евроизборите и седмата в листата посетиха Димитровград, където дадоха дума да се борят за Справедливост сега, какъвто е и лозунгът на кампанията на Левицата.

В началото, на брифинг, водачът Елена Йончева коментира политиката, която водят управляващите в България, след което се срещна с граждани. Политиката на Борисов вече 10 години не само хвърли България в кьошето на Европейския съюз, но изтласква България извън Европа. Първо, знаете, че не сме в Шенген, заради голямата корупция, а правителството не взема мерки. Последният доклад на европейската комисия, от февруари, казва, че 2/3 от сигналите за корупция при известни български политически лица не се разследват от съответните органи. Второ – ние сме на първо място по бедност в ЕС. Според същия доклад, 40% от българите са на границата от бедността и социалното изключване. Всеки втори българин, между 20 и 39 години, заминава от България, заради липса на перспектива.

В сферата на енергетиката сме отново извън ЕС. В момента кранчето на газта се държи от югоизточната ни съседка. Борисов предаде Южен поток, който се превърна в Турски поток, а Германия успя да устои и в момента се строи Северен поток 2. По отношение на българските села, пак сме извън ЕС, защото се обезлюдяват, а малкото останали хора са обезверени. Да поговорим и за селското стопанство и конкретно – за европейските субсидии. За програмния период 2014 – 2020 Европа ни дава над 7 млрд. средства. И какво се случва – 70% от тези субсидии се вземат от по-малко от 100 стопанства, като имате предвид, че в България има регистрирани 90 хиляди стопанства. Тези субсидии отиват в едрото стопанство, в едрото земеделие. По този начин не можем да съживим българските села. Нека не се чудим, че 80% от плодовете и зеленчуците в магазините не са български, защото има причина, подчерта Елена Йончева.

Силно желание за промяна, за нов път на развитие на Европа и България

При обиколките в страната забелязвам силно желание за промяна, за нов път на развитие, не само на Европа, най-вече – на България. Това е обнадеждаващо, защото при предишни кампании имаше страх. Страх да кажем мнението си и да отстояваме позициите си. С тези думи се обърна към димитровградчани Деница Златева, в основната среща, състояла се в зала „Гроссето“, водена от председателя на ОбС на БСП Койчо Николов. Сред останалите участници бяха областният председател на БСП за Хасково Емилия Масларова, народният представител Виолета Желева, членът на Националния съвет на БСП и зам.-председател на Движението на жените социалистки в България Смиляна Нитова.

Предстоящите избори са важни за посоката на Европа, но два пъти по-важни за това в каква България искаме да живеем. След 10 години управление на ГЕРБ, е крайно време да излезем, да гласуваме и да покажем, че тези избори са своеобразен вот на недоверие. Неслучайно лозунгът на кампанията ни е „Справедливост сега“. Справедливост означава – достойни доходи, достъп до здравеопазване, възможност и в големите градове, и в населените места, и в селата да имаме еднакво качество на живот, да имаме еднакво качество на образованието. Заложили сме в платформата си и т. нар. детска гаранция. След кризата от 2008 г. Европа се сблъска с огромна младежка безработица. Именно ние, социалистите, се преборихме да има гаранция за младежи, останали без работа например – да получат помощ от държавата да се преквалифицират или да си намерят друга работа. В този смисъл, детската гаранция е всяко дете да има право на достъп до безплатно образование, детска градина, коментира Деница Златева.

Всичко това можем да постигнем, ако представителите на социалистите формират такова мнозинство в Европейския парламент, че да приемат съответните закони. Това зависи от активността на членове, симпатизанти и хора, които не са съгласни с досегашното управление. Апелът ми към тях е да излязат да гласуват и да ни подкрепят. На 26 май, със самочувствие на партия, която може да бъде алтернатива и да е победител, да гласуваме с номер 18 в бюлетината – за „БСП за България“, призова Деница Златева.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Източник  ‘Известник’