История

newLogo

Първо изнесено заседание на МО в БСП

image004

На 1 септември 2012 година се състоя първото в кратката история на МО в БСП изнесено заседание на Оперативното бюро на Младежкото обединение на БСП, което се проведе в Гоце Делчев. В началото бяха връчени 103 рози на народният представител от КБ Корнелия Нинова от младежката организация на БСП в Гоце Делчев. Броят на розите не беше случаен – тази година организацията на партията в града отбелязва 103 години от създаването си. “Гоцеделчевската организация на младежите на БСП е една от най-многобройните, силни и борбени организации в страната. Младите социалисти са интелигентни и образовани, носители на ценности, които партията ни представлява и съхранява над 100 години“, заяви Нинова.
Тема на дискусията на заседанието на ОБ на младите социалисти бяха политиките и алтернативите, които социалистите са готови да предложат за решаването на проблемите с ниските доходи, безработицата и здравеопазването.
Шест часа дебати не бяха достатъчни на участниците, за да споделят своите идеи, които да станат част от завършения продукт за изваждане на България от кризата. Стана ясно, че социалистите готвят и алтернативен бюджет, който предлага съвсем различен начин за харчене на държавните пари, така че те да достигнат повече до обикновения човек чрез повишаване на доходи и социални придобивки. Червените акцентират и върху безработицата сред младите, която надвишава 30% и е сред най-високите в Европа. За тази цел те предлагат гарантирана първа работа, регламентиране на връзките бизнес – университети и насърчаване на старта на първи бизнес за младежи до 35 годишна възраст чрез данъчни преференции от страна на държавата. Друга идея в управленската програма на БСП пък предвижда студентските години да се признават за осигурителен стаж, тъй като с повишаването на пенсионната възраст управляващите удариха годините, в които средния българин може да се възползва от заслужена пенсия.

В обсъжданията бе ясно заявено, че ГЕРБ силово, без консенсус наложи, прие и публикува на 20 април 2012 година Закон за младежта, който обслужва единствено министъра на образованието Сергей Игнатов. И макар в този закон ГЕРБ да не казват нито една дума за реалните проблеми на младите – безработицата, подкрепата за младите семейства, младежките бази ГЕРБ саботират и не спазват собственият си закон: в § 4 от Преходните и заключителни разпоредби на този закон се казва, че министърът на образованието, младежта и науката трябва да издаде наредба, която да урежда условията и редът за финансиране на проекти по национални програми за младежта до два месеца, т.е. до 20 юни 2012 година – към днешна дата това не се е случило!

Младите хора бяха възмутени, че само преди седмица ленторезът на републиката и министър-председател по съвместимост Бойко Борисов е пристигнал в Гоце Делчев  да реже ленти на завършени обекти, за които неговото правителство е дало 0 лв. Това не попречи на Бойко Борисов да дойде с дежурните медии и да се снима. Младите социалисти категорично заявиха, че за тях демокрацията не се изчерпва само със снимки пред построени от друг обекти. Демократичното управление изисква знаещи и компетентни управници, а тук, в Гоце Делчев е един от примерите за действено, компетентно и политически разпознаваемо участие на БСП в местната власт

В хода на дискусиите стана ясно, че по ПРСР има реална опасност България да върне над 500 млн. лв на Европейската комисия, заради неприложени адекватни мерки от страна на това правителство в този мандат. Вместо странни договори за ПР, това правителство не направи нищо, за да получат земеделските производители, включително и в района на Гоце Делчев, който е с прекрасни условия средства по опазване на околната среда, развитие на биологично земеделие, изграждане на местен капацитет и „Натура 2000”. Вместо това, младите хора бягат в съседна Гърция, която, въпреки кризата е по-привлекателна, отколкото България при управлението на Бойко Борисов

 

ЗА ДЕЦАТА С ЛЮБОВ

image005В месеца на Пролетта и в община Димитровград се организират хубави празници. На 1.04.2010 г. Младите социалисти към общински съвет на БСП , с помощта на дамите от Обединението на жените за паритет и солидарност, пренесоха празничното настроение при децата от Дневния център, който се намира на територията на град Димитровград. Деца, които са в неравностойно положение, със специфични потребности и проблеми.За всички тях бе организирана специална забавна програма с клоуни, които танцувайки предизвикаха усмивката у  малчуганите. Децата се забавляваха от сърце и по своему усетиха предстоящото великденско настроение. Празникът им донесе и подаръци. Великденски зайчета, лакомства, без които не може. Г-жа Елена Георгиева им подари албумчета с фотоси на красиви места отграда ни, емблематични чаши и писани яйца. Желанието на младежите от БСП- община Димитровград и на членовете на обединението на жените бе провокирано от единствената мисъл – да внесат красотата, настроението и магията на Великден в живота на дечицата.
Всички те ще продължават да изразяват подкрепата си към дейността на Дневния център. Прекрасно място, където с професионализъм и любов всички деца със специални потребности могат да получат качествено и квалифицирано обучение.
Позицията и на младите социалисти, и на общински съвет на БСП – Димитровград и на жените от Обединението на жените за паритет и солидарност е , че образователната система, относно интегрирането на децата със СОП в училищата има своите положителни страни, но има и много недостатъци. Не е достатъчно само интегрирането на тези деца в училищата. Нужно е в учебните заведения да има екипи от специалисти, средства, условия за системни грижи и обучение на малчугани с подобни проблеми. Малчугани, на които за съжаление обществото ни е най-голям длъжник!

МЛАДИТЕ СОЦИАЛИСТИ ОТ ДИМИТРОВГРАД СЛОЖИХА НАЧАЛОТО НА „ЗЕЛЕН БУЛЕВАРД“

image006„Зелен булевард” ще правят край централната артерия „Г. С. Раковски” младите социалисти в Димитровград. На 8.11.2009 година  те сложиха началото със засаждане на 29 дръвчета, толкова, колкото са участниците в обединението. То бе създадено на 27 август и събра в едно членове на БСП до 35 години от града и общината.
След залесителната дейност, момичетата и момчетата свършиха още нещо полезно – обновиха паметната плоча на южния вход на стадион „Раковски”, където навремето се е намирал щабът на бригада „Млада гвардия”. Върху плочата недобросъвестни граждани бяха изрисували свастика. Призивът на младите социалисти е да уважаваме и пазим историята на града ни.
Това са първите обществени инициативи на обединението. Имаме амбицията да продължим със създаването на цялостна програма, като приоритетни ще са дейности с екологична насоченост. Когато сме готови ще я обявим, каза председателката Виолета Желева. Тя обеща, при приемането на всеки нов член в организацията, да се засади дърво.

СФОРМИРА СЕ ПЪРВИЯ ОБЛАСТЕН СЪВЕТ НА МО НА БСП В ОБЛАСТ ХАСКОВО

image007Младите социалисти се събраха в град Харманли на 06.03.2010 г. за сформиране на първия Областен Съвет на МО на БСП. В него участваха, председателите на всички общински районни клубове от област Хасково както и членове на Националния Съвет на МО на БСП. Димитровград беше представен от Виолета Желева и Жара Пенева. Преди избирането на ръководство, гостите поканени на срещата Явор Гечев председател на МО на БСП и Трендафил Величков зам.председател на МО на БСП коментирахадействията на финансовия министър Симеон Дянков.

„Силно сме обезпокоени от указание №2490097 от 25.02.2010 на НАП, по повод малките фирми да плащат три пъти по високи осигуровки. Ако целта е вместо пълнене на бюджета, да се унищожат хората, то Младежкото обединение на БСП остро ще се противопоставим на министър Дянков“ заяви Гечев. Той също така предрече, че действия с такава насоченост по време на финансова криза, ще доведат до бедствие по-голямо от това в Хаити за България.

Областния Съвет избра с единодушие за областен координатор  Божидар Драганов, съответно и заместници Фани Димитрова – организационна дейност и Виолета Желева – проекти, програми и връзка с граждански структури. Секретари по медийна политика Иво Щерев и регионална политика Владимир Бамбалов. Младите социалисти представиха и  кампаниите, който ще проведат на национално ниво „История на чисто“,“Бялата книга“и „Цветелинките“.

zelen-B-650x350       image011