Корнелия Нинова е новият лидер на БСП

kornelia-ninova

Корнелия Нинова победи Михаил Миков и стана новият лидер на БСП. Тя е първата жена в дълголетната история на партията, която заема председателския пост.

„На горещия стол седна Корнелия Нинова.“ Това обяви проф. Стефан Данаилов член на Националния съвет, който бе посрещнат с бурни овации от делегатите и скандирания „БСП”. „Много лесно се сяда, но и много лесно се пада”, обърна се проф. Стефан Данаилов. Той й пожела  успех и посочи, че я чака  много сериозна работа.

Ламбо я посъветва най-вече много да внимава с обкръжението си. „Обкръжението винаги заблуждава”, каза още той. „На Мишо аз лично му благодаря, за съжаление партия се управлява и с малко юмрук”, обърна се проф. Данаилов към Михаил Миков. 

Междувременно стана ясно, че Миков подава оставка като председател на ПГ на Левицата в парламента.

По думите на Данаилов фактът, че самият конгрес се случва, и така – и така означава, че нещо липсва в самия него. „Това е един от най-ценните кадри на БСП. Ние дължим всичко на думичката БСП. Моите опасения са утре какво ще стане. Важното е ще имаме ли силите да изчистим съзнанието си и да се погледнем в очите”, заяви той.

Той каза още, че в тия години – това роене на други леви партии, които са били откъснати от тъканта на БСП не е добре. „Още един такъв ход и нас ни няма”, предупреди Ламбо. „Аз искам да бъдем разумни, да не се изхвърляме много много и да подредим къщичката си. Възлагаме на тази фина жена да подреди БСП”, заяви проф. Данаилов. От гласували 750 делагите, 395 гласа бяха за Нинова, а 349 гласуваха за Миков.

„Другарю Данаилов, моля да бъдете спокоен и да продължавате да бъдете мечтател, защото ние всички заедно от утре ще променим БСП, заедно ще е направим единна и сплотена, заедно ще я направим силата която ще промени България“, заяви Нинова.

Няма да ви предам. Ние всички, заедно от утре ще променим БСП ще я направим единна и сплотена. Всички ще я направим силна. Предайте на другарите от цялата страна нашите поздрави и благодарност за това, което правят, защото ние можем, ще направим България солидарна, справедлива държава“, каза Нинова.

Още преди да са ясни окончателните резултати имаше информация, че Корнелия Нинова води в битката за лидерския пост на БСП. Източници на news.bg съобщиха тогава, че по предварителни резултати разликата между двамата претенденти за лидерския пост Корнелия Нинова и Михаил Миков бе между 30 – 40 гласа в полза на дамата.

Гласуването  за  поста председател на Националния съвет на БСП започна в 12.00 часа. Преди гласуването Корнелия Нинова заяви, че който и да е председател трябва да е обединител на партията.

източник „нюз бг“