Меркел подкрепи създаването на единнна икономическа зона между ЕС и Русия

160331064019-460x325

Германският канцлер Ангела Меркел подкрепи идеята за създаване на единна икономическа зона между ЕС и Русия. Тя заяви това на конгреса на Християн-демократическия съюз в Мекленбург- Горна Померания, съобщи Лента. ру в събота (4 юни), цитирайки публикация във Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Аз съм за постепенното сближаване на Русия с европейското икономическо пространство и за създаването на единна икономическа зона от Владивосток до Лисабон”, каза Меркел, цитирана от РИА „Новости”.

Германският канцлер посочи, че „санкциите срещу Русия ще бъдат отменени незабавно“, стига да бъдат спазени минските споразумения. Меркел посочи, че подкрепата на Русия за гражданската война в източна Украйна е единствената причина за въвеждането на санкциите.

Според нея в момента Германия и Франция се стремят да постигнат трайно прекратяване на огъня в югоизточна Украйна и провеждането на местни избори. Затова приемането на закона за изборите и определянето на датата им са основните предпоставки за даването на особен статут на Луганск и Донецк, добави Меркел. Украйна от своя страна пък трябва да получи достъп до границата си с Русия. „Ако това бъде направено, ние веднага ще отменим санкциите”, каза Меркел.

източник "Поглед инфо"